הוסר הלוט מעל שלט הנצחה חדש למייסדים – ניצולות וניצולי שואה
הליטוואקים שהקימו את "ליטא הקטנה" ברמת השרון
טקס מרגש נערך בשיכון ליטא הוותיק, בלב שכונת קריית יערים ברמת השרון, ובו הוסר הלוט מעל שלט הנצחה חדש למייסדים – ניצולות וניצולי שואה
10/11/2024 – פורסם לראשונה במערכת שרון אונליין
ביום שישי, 8 בנובמבר 2024, התאספו ברמת השרון המערבית תושבים ותיקים, צעירות וצעירים, וגם ראש העיר, יצחק רוכברגר, כדי להשתתף בטקס מרגש בשיכון ליטא, בו הוסר הלוט מעל שלט הנצחה חדש שהוקם לכבוד מייסדי השכונה. האירוע התקיים ברחוב יצחק אלחנן, בסמוך לגינת המשחקים, ומשך אליו קהל שהגיע לחלוק כבוד ולשמר את ההיסטוריה של רמת השרון.
רוכברגר כתב בדף הפייסבוק שלו: "היום בבוקר השתתפתי באירוע מרגש מאין כמוהו. פגשתי שם את ותיקי רמת השרון, ביניהם שורדי השואה, שהקימו בליבה של המושבה (אז) שכונה לתפארת. את שכונת הליטוואקים – היא שיכון ליטא. פגשתי שם ותיקים ממני ורבים אחרים, מי שהיו חבריי לספסל הלימודים. התרגשתי עד לעומק ליבי להסיר את הלוט, לכבודם של המייסדים ומקימי השכונה".
את האירוע הפיקה טליה דגון, דור שני לשיכון ליטא. הוא התקיים בתאריך העברי ז' בחשוון תשפ"ה (2024), יום השנה לאקציה הגדולה בליטא, בה נרצחו אלפי יהודים.
ליטא הקטנה ברמת השרון
שיכון ליטא הוא שכונה היסטורית ברמת השרון, שנוסדה בראשית שנות החמישים של המאה ה-20, וזכתה לכינוי "ליטא הקטנה ברמת השרון".
השכונה הוקמה ע"י יוצאי ליטא, רבים מהם ניצולות וניצולי שואה, שביקשו להקים בית חדש ובטוח בארץ ישראל. את הקמת השיכון מימנו בחלקם יהודים יוצאי ליטא מארצות הברית, שסייעו כלכלית לאחיהם בישראל, וכן איגוד יוצאי ליטא בישראל, אשר תרם לתכנון ובניית המקום.
80 המשפחות הראשונות שהתיישבו בשיכון ליטא נקראו "ליטוואקים". בכל משפחה היה לפחות אחד מההורים יליד ליטא, ומקור המשפחות בערים ובכפרים שונים בליטא. בשיכון גרו משפחות מהעיר וילנה ומשפחות מקובנה, פוניבז', שאוולי, ועוד.
בשנותיה הראשונות של "ליטא הקטנה ברמת השרון", התנקזו חיי התושבים סביב בית הכנסת הקטן, "היכל יוסף", ששימש לא רק כמקום תפילה אלא גם כמרכז חברתי שבו נערכו מפגשים בשבתות ובחגים.
קהל של אנשים, רובם מבוגרים, יושבים על כסאת פלסטיק במתחם מקורה בטקס הסרת הלוט בשיכון ליטא, רמת השרון
טקס הסרת הלוט בשיכון ליטא. צילום: עיריית רמת השרון
רחובות מספרים סיפורים
אחד מהמאפיינים המיוחדים של שיכון ליטא הם שמות הרחובות, המנציחים את מורשת יהודי ליטא.
לדוגמה, רחוב אברהם אשל קרוי על שם אחת הדמויות המכובדות מהקהילה. רחוב יצחק אלחנן מנציח רב מפורסם מליטא שהיה ידוע בפועלו הרוחני.
רחוב ז' בחשוון נושא עימו זיכרון כואב: זהו התאריך שבו התרחשה האקציה הגדולה בגטו קובנה ב-28 באוקטובר 1941, שבה נרצחו אלפי יהודים. אקציית הילדים המחרידה בגטו שאוולי, התרחשה כשנתיים לאחר מכן, ב-15 בנובמבר 1943.
רחוב אברהם דב כהנא שפירא מוקדש לרבה האחרון של קהילת קובנה, שהיה מגדולי פוסקי הדור.
רחוב קהילת וילנה מנציח את מרכז התרבות והדת היהודי, שהיה מפורסם בכל העולם היהודי. לא במקרה כונתה וילנה "ירושלים דליטא".
כך, בכל פינה בשיכון ליטא, ניתן להרגיש את עוצמת ההיסטוריה ולדמיין את חייהם של מייסדי המקום – שחיו בצילה של טראומת השואה, אך הקימו קהילה חזקה ומצליחה.